Wypalenie zawodowe u pielęgniarek pracujących w zakładach podstawowej opieki zdrowotnej - Dębska, Grażyna; Cepuch, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Zespół wypalenia zawodowego jest charakterystyczny dla profesji związanych z niesieniem pomocy innym, a do tych należy zawód pielęgniarki. Cel pracy. Analiza niektórych uwarunkowań zespołu wypalenia zawodowego u pielęgniarek pracujących w zakładach podstawowej opieki zdrowotnej, czyli: poczucie braku osiągnięć, wyczerpanie emocjonalne, depersonalizacja, sposoby radzenia sobie ze stresem, obciążenie zmianami życiowymi, kryzys w wartościowaniu. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 35 pielęgniarek pracujących w zakładach podstawowej opieki zdrowotnej (średnia wieku x = 37,2 ± 6,3 roku); 74,2% badanych to mieszkanki wsi. W celu analizy uwarunkowań zespołu wypalenia zawodowego wykorzystano następujące narzędzia: Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego MBI, Skalę „Sposoby Radzenia Sobie” (SRS.T), Kwestionariusz Zmian Życiowych (KZŻ), Kwestionariusz do Badania Kryzysu w Wartościowaniu (KKW). Wyniki i wnioski: 1. Badana grupa nie doświadcza wypalenia zawodowego, ponieważ występuje u niej stosunkowo wysoki poziom poczucia własnej wartości w pracy, średni poziom wyczerpania emocjonalnego oraz niski poziom depersonalizacji. 2. W sytuacji stresowej osoby badane najczęściej stosują konstruktywne strategie. 3. Osoby badane mają wsparcie społeczne w utwierdzaniu poczucia własnej wartości. 4. Dokształcanie jest istotnym sposobem podnoszącym poczucie wartości w badanej grupie. 5. Wysoki poziom wyczerpania emocjonalnego może mieć swoją przyczynę w obciążeniu zmianami życiowymi.