Wiedza pielęgniarek na temat choroby cukrzycowej i uczestnictwo w szkoleniach z zakresu diabetologii - Kadłubowska, Monika; Bąk, Ewelina; Kolonko, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. W ciągu ostatnich lat obserwuje się systematyczny wzrost liczby nowych zachorowań na cukrzycę. Przewiduje się, że do 2010 roku na cukrzycę będzie chorować na świecie około 300 milionów osób. Cukrzyca prowadzi do wielu powikłań: retinopatii, neuropatii, nefropatii. Jest to wielki problem XXI wieku, ponieważ obniża jakość życia chorych i zwiększa koszty leczenia. Ustawiczne kształcenie pielęgniarek wpłynie na jakość opieki nad pacjentem z chorobą cukrzycową i spowolni proces powstawania powikłań oraz obniży koszty leczenia. Cel pracy. Poznanie wiedzy pielęgniarek na temat cukrzycy oraz ustalenie, czy respondentki podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe w zakresie diabetologii. Materiał i metody. W ramach badań prowadzonych metodą sondażu diagnostycznego zastosowano technikę ankietową. Badania przeprowadzano od listopada 2007 roku do stycznia 2008 roku wśród 60 pielęgniarek pracujących w Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej. Wyniki: Uzyskane w badaniach empirycznych rezultaty pozwalają stwierdzić, że wiedza pielęgniarek na temat choroby cukrzycowej jest niewystarczająca. Mała dostępność materiałów, koszty związane ze szkoleniami to podstawowe powody, które nie motywują pielęgniarek do działań edukacyjnych.