Znaczenie profilaktyki wtórnej w nowotworze jelita grubego - Cieśla, Paulina; Cieśla, Beata; Cieślak, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Rak jelita grubego (CRC) zajmuje w Polsce drugie miejsce pod względem zachorowalności i trzecie pod względem umieralności, wśród wszystkich nowotworów złośliwych występujących u kobiet i mężczyzn. Około 45% przypadków CRC jest umiejscowionych w odbytnicy, a około 30% w okrężnicy esowatej. Częstość wystąpienia choroby wzrasta wraz z wiekiem, ale odpowiednio wcześnie rozpoznany CRC jest w 90% uleczalny. W Polsce diagnozuje się go w ponad połowie przypadków nadal zbyt późno. Najskuteczniejszym sposobem, by poprawić tę sytuację są regularne badania przesiewowe w kierunku CRC: test na krew utajoną w kale, badania endoskopowe, doodbytniczy wlew kontrastowy oraz nowe osiągnięcia medycyny, między innymi wirtualna kolonoskopia.