Jakość usług medycznych w opiece paliatywnej - Palczewska, Alicja (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Jakość świadczonych usług medycznych jest jednym z fundamentalnych problemów w funkcjonowaniu opieki zdrowotnej. Zapewnienie wysokiej jakości usługi przy odpowiednim jej koszcie - to wyzwanie stojące przed placówkami ochrony zdrowia, które chcą się utrzymać na coraz bardziej konkurencyjnym rynku zdrowotnym. Twarde wymagania rynkowe powodują, że coraz więcej organizacji, w tym jednostek ochrony zdrowia, zaczyna wdrażać zarządzanie poprzez jakość, widząc w nim możliwość uzyskania większej konkurencyjności i wiarygodności. Efekty wdrożenia systemu zarządzania jakością w placówkach ochrony zdrowia można rozpatrywać na różnych płaszczyznach, ale podstawową rolę odgrywa tu ocena wystawiona przez pacjenta. To właśnie on najwięcej zyskuje, otrzymując lepszą opiekę i świadczenia. Korzyści z wdrożenia systemu zarządzania jakością nie ograniczają się jedynie do pacjenta. System zarządzania jakością usprawnia funkcjonowanie zakładu opieki zdrowotnej oraz poprawia warunki pracy. Medycyna kojarzy się głównie z przywracaniem zdrowia, ratowaniem życia, ale są i takie stany chorobowe, których wyleczyć nie można, a wiążą się z ogromnym cierpieniem fizycznym, psychicznym i w dłuższej lub krótszej perspektywie - prowadzą do śmierci. Ta grupa chorych powinna być objęta opieką paliatywną - taką, która jest w stanie zaspokoić wszystkie potrzeby człowieka chorego, czyli nie tylko jego jednostkę chorobową, ale stan psychiczny, sytuację socjalną, a przede wszystkim potrzebę zapewnienia jakości życia u jego schyłku. Specyfika zakładów opieki zdrowotnej, czyli złożoność oraz liczba procesów, jakie występują w usługach medycznych, wymusza koncentrowanie się na jakości świadczonych usług, a w efekcie - wdrożenie systemu zarządzania jakością. Niniejsza praca zawiera praktyczne wskazówki do realizacji programu zarządzania jakością w zakładach opieki paliatywnej.