Postrzeganie tożsamości zawodowej przez pielęgniarki - Ślusarska, Barbara; Zarzycka, Danuta; Dobrowolska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Pielęgniarstwo polskie pozostaje w okresie poszukiwań badawczych w zakresie uściśleń terminologicznych istotnych pojęć. Definiowanie pielęgnowania i związana z tym ocena tożsamości zawodowej ulegają zmianom warunkowanym wieloma czynnikami rozwojowymi swoistymi między innymi dla narodu, kultury, systemu opieki i oczekiwań społecznych. Cel. W pracy podjęto próbę oceny wybranych elementów tożsamości zawodowej poprzez identyfikację zakresu i charakteru zadań zawodowych realizowanych przez pielęgniarki pracujące zawodowo. Materiał i metody. Do badań wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. W celu zbadania analizowanych zmiennych przygotowano zadania z zastosowaniem skali Likerta oraz oceny natężenia wybranych cech na skali liniowej. Badania przeprowadzono w grupie 324 pracujących zawodowo pielęgniarek. Wyniki i wnioski. Analiza wyników badań pozwoliła stwierdzić, że pielęgniarki z dużą samoświadomością zakresu treści pielęgnowania w praktyce realizują istotnie statystycznie częściej elementy składowe tworzące pielęgnowanie w ujęciu definicyjnym oraz potrafią odnajdować elementy teorii pielęgniarstwa w praktyce. Częściej przypisują także znaczenie czynników wewnętrznych, takich jak atmosfera pracy w zespole jako istotnych w realizacji opieki pielęgniarskiej w praktyce.