Analiza czynników wpływających na zadowolenie z wykonywanej pracy w grupie zawodowej pielęgniarek. Badanie wstępne - Kunecka, Danuta; Kamińska, Magdalena; Karakiewicz, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. "Zadowolenie jest chwilowym uczuciem satysfakcji (...). Jest to tłumione uczucie polegające na uzyskaniu dobrego wyniku w życiowych sprawach, nie najwyższego, jednak satysfakcjonującego" [1]. Zadowolenie pracownika wynika z czysto subiektywnej oceny oraz sposobu postrzegania otoczenia, w jakim pracuje. Cel pracy. Celem podjętych badań była ocena sprawności zastosowanego narzędzia badawczego oraz analiza czynników wpływających na zadowolenie z wykonywanej pracy w grupie studiujących pielęgniarek. Materiał i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z użyciem kwestionariusza ankiety w grupie 38 pielęgniarek. Stanowiły badanie wstępne. Wyniki i wnioski. Narzędzie badawcze uznano za odpowiednie do użycia w badaniach właściwych. Ponadto uzyskane wyniki pokazały, jakie czynniki w badanej grupie mają istotny wpływ na uczucie dużego zadowolenia, zadowolenia bądź niezadowolenia z wykonywanej pracy. Na zadowolenie z wykonywanej pracy w badanej grupie największy wpływ mają: treść pracy oraz dobre stosunki z kolegami. Natomiast na niezadowolenie z wykonywanej pracy w badanej grupie największy wpływ mają świadczenia pozapłacowe.