Motywy podwyższania wykształcenia przez pielęgniarki Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Elblągu - Bidzińska, Ewa; Sobczak, Marzena D.; Rakowska, Krystyna A. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Współczesne organizacje, w tym zakłady opieki zdrowotnej, muszą reagować na zmianę otoczenia, konkurencję i wzrastające wymagania klientów. Dużą rolę w osiąganiu sukcesów odgrywają pracownicy. To dzięki kwalifikacjom i umiejętnościom pracowników organizacja zyskuje na sile. O stopniu zaangażowania pracowników decyduje jednak kadra kierownicza. To ona pozyskuje ludzi o pożądanych kwalifikacjach i to od niej zależy, czy stosowane przez nią działania motywacyjne zachęcą pracowników do dbania o dobry wizerunek firmy i jakość wykonywanych usług. Wysoka jakość świadczeń ma swoje źródła w podnoszeniu kwalifikacji przez personel medyczny. Cel pracy. Celem pracy było poznanie motywów podejmowania kształcenia przez pielęgniarki Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego (WSZ) w Elblągu. Badano również czynniki motywujące oraz obniżające motywację pielęgniarek do podejmowania kształcenia podyplomowego. Materiał i metody. Badaniami objęto 69 z 547 pielęgniarek WSZ w Elblągu. Badane pielęgniarki różniły się pod względem wieku, wykształcenia i oddziału, na którym pracują. Badania prowadzono w okresie od maja do sierpnia 2007 roku. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Wykorzystanym narzędziem był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Uzyskane wyniki badań wykazały, że czynnikiem poprawiającym motywację do podwyższania kwalifikacji jest wzrost wynagrodzenia (dodatek do pensji) po ukończeniu kształcenia podyplomowego oraz częściowa refundacja ponoszonych kosztów nauki. Głównym motywem była chęć pogłębienia wiedzy i umiejętności zawodowych. Czynnikiem utrudniającym podejmowanie kształcenia podyplomowego są przede wszystkim wysokie koszty nauki, niewspółmierne do wynagrodzenia. Głównym źródłem wiedzy pielęgniarek na temat możliwości kształcenia podyplomowego były "Biuletyn Okręgowej Izby Pielęgniarskiej" oraz Internet.