Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie na tle historycznym - Wolska-Lipiec, Krystyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Poczucie tożsamości zawodowej absolwentek pierwszych szkół pielęgniarskich spowodowało powstanie na świecie wielu organizacji reprezentujących pielęgniarki. Taki sam proces odbył się w Polsce. Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie (PTP) obchodzi jubileusz 50-lecia, kontynuuje działalność Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Zawodowych, którego powstanie było efektem początku profesjonalizacji pielęgniarstwa w Polsce. Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie jest samorządną organizacją, reprezentuje pielęgniarki polskie w Międzynarodowej Radzie Pielęgniarek oraz w licznych organizacjach krajowych i zagranicznych. Celem pracy jest ukazanie historii i osiągnięć PTP na tle przemian historycznych w Polsce i na świecie.