Laureatki Medalu im. Florence Nightingale w województwie śląskim - Rudzka-Cesarz, Danuta; Łukasz-Paluch, Krystyna; Franek, Grażyna Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
W latach 1969-1995 sześć śląskich pielęgniarek zostało odznaczonych Medalem im. Florence Nightingale przyznawanym przez Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża od 1920 roku. To najwyższe, międzynarodowe odznaczenie otrzymały za bohaterstwo, ofiarność, bezinteresowną opiekę nad żołnierzami i ludnością cywilną w okresie I wojny światowej, wojny polsko-rosyjskiej (1920), III Powstania Śląskiego, II wojny światowej i w latach powojennych. Przedstawione w niniejszym artykule biogramy ukazują ich wyjątkowe poświęcenie, profesjonalizm, wierne pełnienie obowiązków.