Pielęgniarki represjonowane: mity czy rzeczywistość - Dobrowolska, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Represja to sposób na zastraszanie i prześladowanie, często poprzedzony inwigilacją stosowaną wobec przeciwników politycznych. Celem pracy jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy zjawisko represji występowało w stosunku do grupy zawodowej pielęgniarek i położnych. Analizą objęto okres od II wojny światowej do lat 90. XX wieku. Pielęgniarki były przykładem osób bohaterskich, zaangażowanych i kochających swą pracę i ojczyznę. Wobec powyższego można stwierdzić, iż zjawisko represjonowania pielęgniarek nie było mitem, ale występowało w rzeczywistości i trwało przez wiele lat.