Sprawozdanie z Konferencji Międzynarodowej Rady Pielęgniarek (ICN) i Rady Narodowych Reprezentantów (CNR) 27 maja-1 czerwca 2007 roku Jokohama (Japonia) Pielęgniarstwo (pielęgniarki) na czele: postępowanie w sytuacjach niespodziewanych - Janus, Barbara; Kilańska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Głównym tematem konferencji Międzynarodowej Rady Pielęgniarek (ICN) było "Pielęgniarstwo (pielęgniarki) na czele: postępowanie w sytuacjach niespodziewanych". Program konferencji obejmował szeroką gamę spotkań, takich jak spotkanie Rady Narodowych Reprezentantów (CNR), program naukowy, który zawierał prezentacje wprowadzające w tematykę konferencji, sesje główne, sesje jednoczesne (konkurencyjne), sympozja, sesje plakatowe, wystawy i workshopy. Program oferował ponad 1050 naukowych prezentacji w 26 sesjach głównych, z udziałem międzynarodowych ekspertów. Uczestnicy dyskutowali na temat globalnych wyzwań typu pandemie, jakie stają przed systemami opieki - ptasia grypa, SARS, HIV/AIDS, malaria. Sesje tematyczne dotyczyły takich zagadnień, jak: praktyka kliniczna, polityka i zarządzanie w pielęgniarstwie, edukacja pielęgniarska, badania/informatyka, etyka i wartości, praca i miejsce pracy, pandemie/ klęski żywiołowe/katastrofy. Podczas konferencji odbyło się również wiele ważnych spotkań w formie workshopów dla pielęgniarek, podczas których uczyły się, jak pisać artykuły do czasopism.