Różnice w wyobrażeniach matki i ojca o życiu prenatalnym dziecka - Łukasik, Renata; Waksmańska, Wioletta; Golańska, Żelisława; Woś, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Przebieg ciąży i pozytywne nastawienie rodziców do nienarodzonego dziecka istotnie wpływają na jego rozwój fizyczny i psychiczny w okresie życia wewnątrzłonowego. Natomiast zapoznanie się z publikacjami, oglądanie filmów o życiu dziecka w łonie matki, wspólne uczestnictwo w badaniach USG wpływają na wcześniejsze poznanie dziecka i kształtują wyobrażenia o nim. Nawiązywanie kontaktu z nienarodzonym dzieckiem przez oboje rodziców wpływa stymulująco na jego rozwój, rozwija pozytywne uczucia oraz myślenie o dziecku u rodziców. Matka i ojciec odbierają swoje nienarodzone jeszcze dziecko jako pełnoprawnego członka rodziny, o którego trzeba się troszczyć. Zarówno matka, jak i ojciec pragną kontaktu ze swoim dzieckiem, ponieważ każde z nich chce zaznaczyć swoją rolę w jego życiu. Pragnienia rodziców skupiają się wokół myśli, żeby ich dziecko było zdrowe i szczęśliwe i w związku z tym idealizują go w swoich wyobrażeniach. Ponieważ role matki i ojca są różne, dlatego występują różnice w przeżywaniu ciąży i w wyobrażeniach o niej, ale również są podobieństwa. Cel pracy. Celem pracy jest poznanie, jak kształtują się wyobrażenia rodziców o nienarodzonym dziecku i jego życiu w łonie matki oraz poznanie, czym różnią się wyobrażenia matki i ojca. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 20 kobiet i 20 mężczyzn - uczestników zajęć w szkole rodzenia. Grupę dobrano według następujących kryteriów: oczekiwanie na pierwsze dziecko, trzeci trymestr ciąży, brak tak zwanej "neonatalnej przeszłości położniczej" u kobiet, to znaczy poronień naturalnych i sztucznych, leczenia niepłodności. W badaniach posłużono się wywiadem w formie ankiety, psychorysunkiem oraz obserwacją. Wyniki. Na podstawie uzyskanych informacji stwierdzono, że matki czytają więcej publikacji o życiu nienarodzonego dziecka niż ojcowie. U wszystkich badanych kobiet wykonano badanie USG płodu w obecności ojców dzieci. Rodzice nie byli zainteresowani powtórnym badaniem. Oglądanie obrazu dziecka na monitorze bardziej wpłynęło na wyobrażenia kobiet niż mężczyzn. Formy nawiązywania kontaktu przez matkę i ojca z nienarodzonym dzieckiem są podobne. Przyszli rodzice dostrzegli również różnice w reagowaniu dziecka na sytuacje pozytywne i negatywne odbierane przez matkę. Kobiety, udzielając odpowiedzi na pytania ankiety oraz wykonując psychorysunek na temat swoich wyobrażeń o dziecku, były bardziej ekspresyjne i cechowała je większa wyobraźnia niż mężczyzn. Wnioski. 1. W wyobrażeniach na temat życia wewnątrzłonowego dziecka u matek i ojców występują zarówno podobieństwa, jak i różnice. 2. Pielęgniarki i położne pracujące w szkołach rodzenia poprzez dobór tematyki wykładów, ćwiczeń, publikacji dla rodziców oczekujących dziecka mogą wpływać na kształtowanie się wyobrażeń rodziców o nienarodzonym dziecku. 3. Kobiety oczekujące dziecka posiadają większą łatwość w projekcji swoich wyobrażeń o dziecku. Wykazują w niej więcej fantazji i uczucia. 4. Przyszłym matkom łatwiej zachęcić dziecko do odpowiedzi na próby kontaktu z nim niż ojcom.