Wiedza pielęgniarek neonatologicznych na temat „Programu wczesnej stymulacji i opieki rozwojowej noworodka” - Brosowska, Beata; Kowalczyk, Renata; Glińska, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. „Program wczesnej stymulacji i opieki rozwojowej noworodka” zawiera wiele wskazówek mających na celu ułatwienie pracy z wcześniakiem. Program ten przedstawia sposoby pielęgnowania i opisuje warunki, które należy spełnić, aby wcześniak czuł się komfortowo i osiągnął jak najwyższy stopień rozwoju, mimo choroby i hospitalizacji. Cel pracy. Celem badań była ocena wiedzy pielęgniarek na temat „Programu wczesnej stymulacji i opieki rozwojowej”. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w 2006 roku. Uczestniczyło w nich 30 pielęgniarek zatrudnionych na dwóch oddziałach neonatologii. W badaniach wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Wyniki i wnioski. Pielęgniarki neonatologiczne mają wystarczającą wiedzę na temat „Programu wczesnej stymulacji i opieki rozwojowej”. Wiedzą, na czym polega program, co to są „sztuczne noce”, „gniazdka”, „kangurowanie”, w jaki sposób wykonuje się zabiegi u dzieci, jak je należy dotykać, jakie są przyczyny zaburzeń słuchu u dzieci. Ponadto pielęgniarki wiedzą, jak ważne jest eliminowanie niekorzystnych bodźców. Są świadome, że program ten po pewnych modyfikacjach można stosować u wszystkich dzieci.