Problemy funkcjonowania chorych z kolostomią wytworzoną po operacyjnym leczeniu raka jelita grubego na podstawie badań HRQOL - Wiraszka, Grażyna R. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Rak jelita grubego należy do najczęściej spotykanych nowotworów złośliwych, a znaczna część jego przypadków kończy się wytworzeniem brzusznego odbytu. Cel pracy. Celem podjętych badań było rozpoznanie problemów i ograniczeń funkcjonalnych u chorych z kolostomią wytworzoną w wyniku radykalnego leczenia chirurgicznego. Materiał i metody. W latach 2002-2003 przeprowadzono badania, którymi objęto 164 pacjentów Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w Kielcach. Wykorzystano również grupę kontrolną. Do zebrania materiału badawczego zastosowano Kwestionariusz Pomiaru Jakości Życia (FACT-C, Functional Assessment of Cancer Therapy Scale-Colorectal ). Wyniki i wnioski. Dzięki analizie statystycznej wykazano, że kolostomia, wytworzona w wyniku operacyjnego leczenia raka jelita grubego, powoduje liczne problemy i ograniczenia funkcjonalne w zakresie stanu biologicznego, a zwłaszcza emocjonalnego i społecznego.