Uwarunkowania społeczno-demograficzne poziomu lęku i depresji u kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi - mastektomii - Stępień, Renata B. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Przedstawiono uwarunkowania społeczno-demograficzne poziomu lęku i depresji u kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi - mastektomii. Cel pracy. Celem badań była ocena poziomu lęku i depresji u kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi w kontekście wybranych zmiennych socjodemograficznych, takich jak: wiek, wykształcenie, stan cywilny, aktywność zawodowa i miejsce zamieszkania. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 217 pacjentek po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi, a grupę kontrolną - 100 kobiet zdrowych. Do badań wykorzystano skalę The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) w opracowaniu Zigmonda i Snaitha. Wyniki. W grupie badanej średnia wartość lęku wyniosła 9,58 punktu, w grupie kontrolnej 7,36 (p < 0,001; z = -4,330). Poziom depresji w grupie kobiet po mastektomii wynosił średnio 6,03 punktu, a w grupie kontrolnej - 4,95 (p = 0,058; z = -1,894). Poziom lęku właściwy dla choroby prezentowało 38,2% (n = 83) pacjentek, a depresji - 11,5% (n = 25). Młodsze chore (< 50 rż.) charakteryzował niższy poziom lęku (p < 0,05; χ 2 = 6,982). Wnioski. 1. Rak sutka i związane z nim okaleczające leczenie chirurgiczne oddziałują negatywnie na stan emocjonalny chorych, powodując istotny wzrost poziomu lęku. 2. Starszy wiek (≥ 50 lat) był istotnym predyktorem wyższego poziomu lęku u kobiet po mastektomii.