Właściwe środowisko mikrobiologiczne pracowni endoskopowej a bezpieczeństwo pacjenta - Muczyn, Aneta; Zielińska, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
W ostatnich dekadach obserwuje się dynamiczny rozwój diagnostyki endoskopowej. Niesie to ze sobą nie tylko szanse dla pacjenta w zakresie wykrywania i leczenia chorób we wczesnej ich fazie, ale także niebezpieczeństwo wystąpienia infekcji spowodowanej nieprawidłowo zdekontaminowanym sprzętem. Wśród drobnoustrojów przenoszonych przez sprzęt endoskopowy wyróżnia się: bakterie Gram (+) i Gram (-), grzyby oraz wirusy. Mimo że wciąż nie wiemy wszystkiego o przyczynach zakażeń, zapobieganiu im i sposobach ich rozprzestrzeniania się, zakażeniom przenoszonym drogą endoskopów można i powinno się zapobiegać wszystkimi dostępnymi sposobami. Wśród sposobów zapobiegania zakażeniom wyróżnia się: czyszczenie mechaniczne endoskopów, dezynfekcję endoskopów, sterylizację akcesoriów endoskopowych, przestrzeganie zasad aseptyki oraz antyseptyki w pracowni endoskopowej, a także udział personelu medycznego w szkoleniach dotyczących profilaktyki i walki z zakażeniami szpitalnymi. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zasad właściwego zabezpieczenia środowiska mikrobiologicznego pracowni endoskopowej i jego wpływu na bezpieczeństwo pacjenta oraz na jakość świadczonych usług.