Jakość życia kobiet leczonych z powodu chorób nowotworowych narządu płciowego — wyniki wstępne - Barnaś, Edyta; Dutka, Karolina; Kubik, Barbara; Kołpa, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Choroba nowotworowa narządu płciowego, bez względu na fazę czy nasilenie, wpływa na życie kobiety, prowadząc najczęściej do dezorganizacji, wpływając na obniżenie poziomu i jakości życia. Cel pracy. Celem pracy była ocena jakości życia kobiet leczonych z powodu chorób nowotworowych narządu płciowego. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w 2010 roku. Grupę badaną stanowiło 100 kobiet z chorobą nowotworową narządu rodnego z Oddziału Onkologii Ginekologicznej w Rzeszowie. Do pomiaru jakości życia użyto: kwestionariusz jakości życia WHOQOL-BREF, ankietę własnej konstrukcji oraz dziesięciostopniową skalę bólu.. Wyniki. Badane chore były w wieku 31–85 lat. Jakość życia chorych nie wykazała istotnych różnic pomiędzy poszczególnymi grupami wiekowymi. Najwyższe wartości dla płaszczyzny fizycznej i psychologicznej uzyskały chore najstarsze powyżej 70. Roku życia. Podejmowanie aktywności pozytywnie wpłynęło na wszystkie obszary funkcjonowania chorych, choć nie wykazano istotnych różnic pomiędzy obiema grupami. Ogólna jakość życia chorych wynosiła średnio 3,1 ± 0,85, zaś samoocena stanu zdrowia wynosiła średnio 2,4 ± 1,03, co oznacza, że 3/4 badanych było niezadowolonych i bardzo niezadowolonych ze swojego stanu zdrowia. Połowa chorych na nowotwór narządu płciowego odczuwała ból określony jako silny. Wnioski. Dodatkowa identyfikacja objawów związanych z nowotworem pozwoli na zastosowanie środków służących ich minimalizacji, poprawiając jakość życia chorych. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 7–12