Dyspozycyjny optymizm a zachowania zdrowotne pacjentów z chorobą nadciśnieniową - Łatka, Joanna; Majda, Anna; Pyrz, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. W terapii nadciśnienia tętniczego (NT), oprócz leczenia farmakologicznego, istotne miejsce zajmuje prozdrowotny styl życia. Zwraca się też uwagę na znaczenie wpływu posiadanych zasobów osobistych na konsekwentne realizowanie zaleceń terapeutycznych; wśród nich wartym rozważenia jest poziom dyspozycyjnego optymizmu, którego istotą jest tendencja do pozytywnej percepcji świata i własnej przyszłości. Cel pracy. Celem pracy była próba stwierdzenia zależności między poziomem dyspozycyjnego optymizmu a wybranymi zachowaniami zdrowotnymi u chorych na nadciśnienie tętnicze. Materiał i metody. W badaniach wzięło udział 100 osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Do badań wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety, badający zachowania zdrowotne i Test Orientacji Życiowej (LOT–R), którego autorami są Scheier, Carver, Bridges, w adaptacji Poprawy i Juczyńskiego, badający poziom dyspozycyjnego optymizmu. Wyniki. Wskaźnik dyspozycyjnego optymizmu w badanej grupie wyniósł 16,57. Mężczyźni posiadali istotnie wyższy poziom dyspozycyjnego optymizmu od kobiet. Wyższy istotnie poziom dyspozycyjnego optymizmu cechował także osoby starsze i osoby z wyższym wykształceniem. Wykazano istotne statystycznie zależności między wyższym poziomem dyspozycyjnego optymizmu a pozytywnymi zachowaniami zdrowotnymi, takimi jak podejmowanie aktywności fizycznej, spożywanie owoców i warzyw oraz ryb. Istotnie niższy poziom dyspozycyjnego optymizmu cechował osoby nadużywające soli w diecie, spożywające alkohol lub palące papierosy. Wnioski. Uzyskane wyniki badań wskazują na potrzebę większego zaangażowania się lekarzy, pielęgniarek, dietetyków i innych profesjonalistów w edukację pacjentów z NT, w zakresie wpływu prozdrowotnego stylu życia na zdrowie i efektywność terapii hipotensyjnej oraz zwrócenia szczególnej uwagi na posiadane przez pacjentów zasoby osobiste, w tym dyspozycyjny optymizm. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 21–28