Jakość życia pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów biodrowych - Majda, Anna; Walas, Karolina; Gawełek, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Choroba zwyrodnieniowa, uznana za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych, jest najczęstszą patologią stawów występującą u osób dorosłych. Endoprotezoplastyka stanowi cenny sposób leczenia ciężkich zmian zwyrodnieniowych stawu biodrowego, który wpływa na poprawę jakości życia osób chorych. Cel pracy. Celem badania była ocena wpływu endoprotezoplastyki stawu biodrowego na jakość życia pacjentów uwarunkowaną stanem zdrowia. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 70 pacjentów, którzy z powodu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego byli leczeni w Klinice Św. Łukasza w Bielsku-Białej. Do oceny jakości życia przed i po zabiegu operacyjnym wykorzystano wystandaryzowany kwestionariusz Nottingham Health Profile (NHP [wersja polska Wrześniewski]). Wyniki. Po zabiegu endoprotezoplastyki stawu biodrowego zaobserwowano istotną statystycznie poprawę jakości życia pacjentów w wymiarze: energia życiowa, ból, sprawność ruchowa oraz w sferze życia dotyczącej pracy domowej, zagospodarowania czasu wolnego, życia towarzyskiego oraz zainteresowań i hobby. Nie stwierdzono statystycznie istotnej poprawy w wymiarze: reakcje emocjonalne, izolacja społeczna, zaburzenia snu oraz w sferze pracy zarobkowej, życia rodzinnego, życia seksualnego. Jakość życia badanych była determinowana zmienną, taką jak płeć oraz masa ciała. Kobiety oraz osoby o prawidłowej masie ciała wyżej oceniły swoją jakość życia po zabiegu endoprotezoplastyki. Wnioski. Zabieg endoprotezoplastyki stawu biodrowego poprawił znacząco jakość życia chorych w badanej grupie. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 29–37