Jakość życia kobiet po mastektomii - Musiał, Zofia; Sendecka, Wioletta; Zalewska-Puchała, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Rak piersi jest najczęstszym nowotworem występującym u kobiet, który często wymaga amputacji piersi. Mastektomia jest wielkim przeżyciem dla kobiet i niejednokrotnie prowadzi do obniżenia jakości życia. Dąży się, aby podejmowane interwencje medyczne nie tylko leczyły, ale także poprawiały jakość życia pacjentek. Cel. Ocena jakości życia kobiet po mastektomii. Materiał i metody. Badaniami objęto 70 kobiet zrzeszonych w Klubie Amazonek. Posłużono się kwestionariuszem ankiety własnej konstrukcji oraz standaryzowanym kwestionariuszem WHOQOL-BREF. Analizę wykonano za pomocą programu STATISTICA 7.1. Wyniki. Mastektomia wpływa negatywnie na stan ogólny i jakość życia kobiet. Najwyżej oceniana jest jakość życia w dziedzinie fizycznej, a najniżej w dziedzinie psychologicznej. Wiek oraz aktywność zawodowa mają istotny statystycznie wpływ na jakość życia. Operacja odtwórcza oraz protezowanie poprawiają odczuwaną jakość życia kobiet po mastektomii. Wnioski. Jakość życia kobiet po mastektomii utrzymuje się w badanej grupie w środkowym przedziale skali kwestionariusza WHOQOL-BREF. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 38–46