Współczesna wideotorakoskopia w chirurgii klatki piersiowej, istotne elementy opieki pielęgniarskiej nad pacjentem — doświadczenia własne - Terech, Sylwia; Książek, Janina; Żurek, Wojciech (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Wprowadzanie małoinwazyjnych technik chirurgicznych w torakochirurgii wiąże się ze zmianami postępowania personelu pielęgniarskiego w opiece nad chorymi torakochirurgicznymi. Cel pracy. Celem pracy było przedstawienie wideotorakoskopii (VATS), jako nowoczesnej metody leczenia, szeroko stosowanej w chirurgii klatki piersiowej oraz specyfiki opieki nad pacjentami po zabiegu (małoinwazyjnym) na podstawie własnych doświadczeń. Materiał i metody. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa z zakresu omawianego tematu oraz wykorzystano materiał własny. Miejscem badań była Klinika Chirurgii Klatki Piersiowej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Wyniki i wnioski. Analiza przedstawionego materiału wskazuje, że nowoczesne techniki chirurgiczne, które znajdują coraz szersze zastosowanie w chirurgii klatki piersiowej, wymagają także nowoczesnego podejścia w zakresie opieki pielęgniarskiej nad pacjentem. Wymusza to ustawiczne kształcenie zespołów pielęgniarskich i intensyfikację działań pielęgniarskich w opiece nad pacjentem i jego rodziną. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 63–71