Przygotowanie chorego do samoopieki po radykalnym usunięciu pęcherza moczowego - Walewska, Elżbieta; Nowak, Anna; Ścisło, Lucyna; Orzeł-Nowak, Anita; Szczepanik, Antoni M.; Czupryna, Antoni (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Radykalne usunięcie pęcherza moczowego niesie za sobą konieczność wytworzenia odprowadzenia moczu na zewnątrz. Aktualnie jednym z najczęściej wykorzystywanych odprowadzeń moczu jest przetoka moczowodowo-jelitowo-skórna sposobem Bricker’a. Jednym z ważniejszych elementów opieki nad pacjentem po radykalnym usunięciu pęcherza moczowego jest przygotowanie chorego do niezależności w samoopiece i uzyskanie pełnej integracji społecznej. Cel. Celem badania była ocena przygotowania chorego po radykalnym usunięciu pęcherza moczowego z nadpęcherzowym odprowadzeniem moczu sposobem Bricker’a do samoopieki. Materiał i metody. Badanie dotyczyło 102 pacjentów po radykalnym usunięciu pęcherza moczowego z nadpęcherzowym odprowadzeniem moczu sposobem Bricker’a, którzy zakończyli hospitalizację pozabiegową. Do badań wybrano trzy różne oddziały sprawujące opiekę nad pacjentami ze schorzeniami układu moczowego na terenie miasta Krakowa. Materiał badawczy gromadzono metodą sondażu diagnostycznego oraz poprzez analizę dokumentów. W metodzie sondażu diagnostycznego zastosowano technikę ankiety i wywiadu. W badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Badanie uzupełniono wywiadem z pielęgniarkami oddziałowymi placówek, w których badano pacjentów. Wyniki. Prawie połowa respondentów (47,1%) przed zabiegiem operacyjnym nie uzyskała informacji o konieczności i rodzaju odprowadzenia moczu. Ponad połowa badanych (65,7%) nie miała przed zabiegiem operacyjnym wyznaczonego potencjalnego miejsca wyłonienia przetoki moczowodowo-jelitowo-skórnej. Ponad połowa respondentów (65,7%) przed zabiegiem chirurgicznym nie miała możliwości zapoznania się ze sprzętem urostomijnym. Wszystkich ankietowaniych zapoznano z zasadami pielęgnacji urostomii. Analiza statystyczna wykazała silną zależność między opieką okołooperacyjną a poziomem wiedzy (p = 0,000) i deklarowanych umiejętności (p = 0,000). Większym poziomem wiedzy charakteryzowali się ankietowani, u których podjęto edukację z zakresu samoopieki już przed zabiegiem. Wnioski. Poziom wiedzy i umiejętności pacjentów z zakresu pielęgnacji nadpęcherzowego odprowadzenia moczu jest niski. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 72–78