Analiza porównawcza zastosowania ampułkostrzykawki i sprzętu tradycyjnego w aspekcie czynności pielęgniarskich - Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Jednym z elementów działalności terapeutycznej pielęgniarki jest podawanie leków różnymi drogami, między innymi drogą wstrzyknięć. Prawidłowo wykonana iniekcja wymaga przestrzegania zasad, znajomości procedur, a także wyboru i zastosowania odpowiedniego sprzętu. Nowoczesny rodzaj sprzętu mający zastosowanie do podawania leków to ampułkostrzykawki. Jest to połączenie ampułki z lekiem i strzykawki, dzięki któremu możliwe jest natychmiastowe podanie leku bez konieczności zastosowania procedury przygotowywania leku przez pracownika ochrony zdrowia. Wśród zalet zastosowania ampułkostrzykawek należy wziąć pod uwagę zalety dla pacjenta, personelu, placówki ochrony zdrowia. Lek znajdujący się w ampułkostrzykawce nie wymaga specjalnego przygotowania przez personel, a procedura przygotowywania wstrzyknięcia jest skrócona, pacjent w związku z tym nie jest narażony na dodatkowy stres, poprzez zmniejszenie narażenia na niebezpieczeństwo i powikłania mogące wystąpić w trakcie przygotowywania leku, pacjent nie ponosi dodatkowych kosztów finansowych i zdrowotnych, a także są niwelowane efekty niepożądane wynikające z nieprzestrzegania zasad przez personel. Zastosowanie ampułkostrzykawki to bezpieczeństwo dla pacjenta i personelu, zwłaszcza przy zastosowaniu igły predefiniowanej i systemu ANG, to ogromna oszczędność czasu dla personelu (mniejsza liczba manipulacji — mniejsze narażenie na zainfekowanie), a także mniejsze narażenie pacjenta na otrzymanie nieprawidłowej dawki leku w wyniku jego utraty w czasie przygotowywania. Zastosowanie ampułkostrzykawki daje również oszczędności ekologiczno-ekonomiczne, ponieważ wytwarza się o wiele mniej odpadów komunalnych i medycznych w trakcie przygotowywania wstrzyknięcia. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 98–107