Dziecko matki cukrzycowej noworodkiem szczególnego ryzyka, wymagającym wzmożonej opieki pielęgniarskiej w okresie okołoporodowym - Grącka, Barbara; Skotnicka-Klonowicz, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Ujawnianie się różnorodnych patologii u noworodków matek cukrzycowych, z których najczęściej występują: makrosomia, wady wrodzone, zaburzenia biochemiczne (hipoglikemia, hipokalcemia, policytemia, hiperbilirubinemia), niedotlenienie okołoporodowe, zaburzenia oddychania oraz urazy okołoporodowe czyni z nich grupę szczególnego ryzyka, wymagającą wzmożonej obserwacji i specjalistycznej opieki świadczonej przez odpowiednio przeszkolony i doświadczony personel pielęgniarski. W pracy omówiono poszczególne postacie patologii spotykanej u noworodków urodzonych z matek cukrzycowych, zwracając szczególną uwagę na objawy chorobowe i sposób postępowania pielęgniarskiego w konkretnych przypadkach, a ponadto zaproponowano standard postępowania z noworodkiem matki cukrzycowej. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 108–116