Normy obsad pielęgniarskich w zakładach opieki długoterminowej - Markiewicz, Iwona; Ksykiewicz-Dorota, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. W badaniach wskazuje się, że liczba i dobór kadry pielęgniarskiej decydują o jakości opieki i o bezpieczeństwie pacjentów. Jedną z ważniejszych jest ocena zapotrzebowania pacjentów na opiekę pielęgniarską i dostosowanie do potrzeb chorych odpowiedniej liczby kadr. Cel pracy. Celem pracy było określenie zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską pacjentów w zakładach opieki długoterminowej dla potrzeb wyznaczania norm obsad pielęgniarskich. Materiał i metody. Badania wykonano w latach 2007–2009. Objęto nimi 1550 pacjentów i 44 pielęgniarki. Metodami badawczymi były: metody mierzenia czasu pracy, metoda klasyfikacji pacjentów oraz analiza dokumentacji, natomiast technikami: obserwacja ciągła (indywidualna fotografia dnia pracy), obserwacja migawkowa (Tippetta) oraz chronometraż czynności pielęgniarskich. Podczas badań wykorzystano wystandaryzowane narzędzia dla potrzeb obserwacji ciągłej, obserwacji migawkowej, chronometrażu oraz arkusz klasyfikacji chorych z kryteriami opieki. Wyniki. Świadczony czas pielęgnacji bezpośredniej, jaki przeznaczają pielęgniarki w zakładach opieki długoterminowej w poszczególnych kategoriach opieki wynosił: I kategoria — 77,14 min/dobę/chorego, II kategoria — 115,71 min/dobę/ /chorego, III kategoria — 144,83 min/dobę/chorego. Standardowy czas pielęgnacji bezpośredniej dla pacjentów opieki długoterminowej, jaki powinien być oferowany przez pielęgniarki w trzech kategoriach opieki, to: w I kategorii — 113,13 min/dobę/chorego, w II kategorii — 205,55 min/dobę/chorego, w III kategorii — 316,02 min/dobę/chorego. Standardowy czas opieki bezpośredniej — pielęgnacji specjalistycznej świadczony przez pielęgniarki w poszczególnych kategoriach opieki wynosił: I kategoria — 32,14 min/dobę/chorego, II kategoria — 44,71 min/dobę/chorego, III kategoria — 135,89 min/dobę/chorego. Natomiast standardowy czas opieki bezpośredniej — pielęgnacji podstawowej świadczony przez opiekunów medycznych w poszczególnych kategoriach opieki w zakładach opieki długoterminowej wyniósł: I kategoria — 80,99 min/dobę/chorego, II kategoria — 160,84 min/dobę/chorego, III kategoria — 180,13 min/dobę/chorego. Wnioski. Porównując aktualne obsady pielęgniarskie w jednostkach opieki długoterminowej, stwierdza się, że są niewystarczające.