Problemy zdrowotne pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów w zależności od stosowanej terapii farmakologicznej - Sierakowska, Matylda; Wysocka-Skurska, Izabela; Sierakowski, Stanisław; Krajewska-Kułak, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Jedną z najczęstszych układowych chorób przewlekłych dotyczących tkanki łącznej, powodującej obniżenie poziomu zdrowia i jakości życia jest reumatoidalne zapalenie stawów. Charakterystycznymi objawami choroby jest ból i obrzęk symetrycznych stawów rąk i stóp, sztywność poranna o różnym czasie trwania oraz postępująca niesprawność w wykonywaniu czynności dnia codziennego. Cel pracy. Celem pracy była ocena porównawcza problemów zdrowotnych pacjentów z reumatologicznym zapaleniem stawów leczonych tradycyjnie i lekami biologicznymi w zakresie: odczuwania bólu, nasilenia sztywności porannej stawów, poziomu aktywności choroby oraz stopnia niesprawności w czynnościach dnia codziennego. Materiał i metody. Badaniem objęto 100 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Populację chorych podzielono na 2 grupy: I grupa to pacjenci leczeni lekami modyfikującymi przebieg choroby, II grupa lekami biologicznymi. Metodą był sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem: skal analogowych: VAS (0–100 mm), nasilenia sztywności porannej (0–100 mm), oceny aktywności choroby (0–100 mm) oraz Indeksu Niesprawności (HAQ) (0–3 pkt). Wyniki. Respondenci grupy I (50%) i grupy II (44%) określali średnie nasilenie sztywności porannej stawów (ok. 50 mm). Większość ankietowanych grupy I (66%) odczuwała średni stopień nasilenia bólu, zaś z grupy II 48% deklarowania ból silny (> 66 mm). Badani obu grup w 56% zgłaszali poważne ograniczenia lub potrzebę pomocy w codziennych czynnościach. Ponad połowa ankietowanych grupy I (52%) i II (68%) oceniała aktywność choroby na poziomie średnim. Wnioski. Postępująca aktywność choroby wpływała na ocenę natężenia bólu i nasilenia sztywności porannej w obu grupach badanych. Wzrastający deficyt niesprawności w czynnościach dnia codziennego (HAQ) koreluje z pogarszającą się oceną aktywności choroby w I i II grupie badanych. U chorych leczonych lekami biologicznymi niesprawność koreluje ze stopniem odczuwania dolegliwości bólowych.