Motywy wyboru zawodu pielęgniarki i ich uwarunkowania — badania studentów kierunku pielęgniarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Medycznego - Dziubak, Małgorzata; Motyka, Marek (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Ze względu na wysokie oczekiwania społeczeństwa wobec osób wykonujących zawód pielęgniarki, dużego znaczenia nabiera motywacja kierująca kandydatów do tego zawodu. Cel. Celem badań była charakterystyka motywów decydujących o wyborze zawodu pielęgniarki u osób podejmujących kształcenie w tym zawodzie oraz analiza ich nastawienia prospołecznego i posiadanego wizerunku zawodowego pielęgniarki, mogących wpływać na ten wybór. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 92 studentów pierwszego roku studiów pielęgniarskich pierwszego stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Metodą wykorzystaną w pracy był sondaż diagnostyczny, a narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety opracowany dla potrzeb badań. Wyniki. W badanej grupie dominowały egzocentryczne motywy wyboru zawodu (typowo prospołeczne), choć towarzyszyły im także motywy endocentryczne i motywy egocentryczne. Stwierdzono pozytywną, istotną statystycznie, korelację pomiędzy ogólną orientacją prospołeczną badanych studentów a prospołecznym charakterem motywów wyboru zawodu pielęgniarki. Stwierdzono także negatywną, istotną statystycznie korelację między negatywnymi opiniami badanych o zawodzie pielęgniarki a prospołecznymi motywami wyboru zawodu pielęgniarki. Wnioski. Motywacja wyboru zawodu pielęgniarki ma charakter motywacji mieszanej, przy czym motywacja prospołeczna przeważa nad motywacją egocentryczną. Wyższy poziom motywacji prospołecznej wyboru zawodu pielęgniarki wykazują ci studenci, których ogólna postawa ukierunkowana jest na dobro społeczne oraz ci, którzy korzystniej oceniają wizerunek zawodowy pielęgniarki. Prospołeczna motywacja powinna być monitorowana i stymulowana podczas studiów pielęgniarskich.