Ocena wiedzy na temat aktów prawnych regulujących wykonywanie zawodu pielęgniarki w Polsce w grupie pielęgniarek - Kotlenga, Magdalena; Grabowska, Hanna; Świetlik, Dariusz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Zasady wykonywania zawodu pielęgniarki w Polsce określa obecnie wiele aktów prawnych, które na przestrzeni lat podlegały wielu zmianom. Celem badań była ocena wiedzy na temat aktów prawnych regulujących wykonywanie zawodu pielęgniarki w Polsce w grupie pielęgniarek. Materiał i metody. Badaniami objęto 222 osoby w wieku 22–56 lat, studentów pielęgniarstwa Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Badania przeprowadzono z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki. Średnia wartość standaryzowanych wyników wszystkich pytań ankiety wynosi 0,56. Najlepsze wyniki ankietowani uzyskali w grupie pytań dotyczących kształcenia podyplomowego w zawodzie pielęgniarki. Wnioski. 1. Ogólna znajomość obowiązujących aktów prawnych regulujących wykonywanie zawodu pielęgniarki w Polsce była stosunkowo niska. 2. Absolwenci studiów I stopnia statystycznie częściej udzielali prawidłowych wskazań niż absolwenci innych szkół. 3. Osoby ze stażem krótszym lub równym 10 lat wykazują większy poziom wiedzy na temat kształcenia podyplomowego niż osoby pracujące dłużej niż 10 lat. 4. Osoby, które ukończyły szkolenie specjalizacyjne uzyskały lepsze wyniki w grupie pytań dotyczących znajomości ustawy o zawodach pielęgniarki położnej.