Uwarunkowania akceptacji choroby przez chorych poddawanych hemodializie zewnątrzustrojowej - Łatka, Joanna; Majda, Anna; Sołtys, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Leczeni hemodializami chorzy na przewlekłą niewydolność nerek w życiu codziennym doświadczają wielu ograniczeń i wymagań ze strony choroby, która jest pod wieloma względami trudna do zaakceptowania. Cel pracy. Celem badania było zdiagnozowanie wskaźnika akceptacji choroby i poznanie wpływu zmiennych socjodemograficznych, zmiennych specyficznych dla leczenia nerkozastępczego oraz stylu radzenia sobie ze stresem na stopień akceptacji choroby przez chorych na przewlekłą niewydolność nerek leczonych z zastosowaniem hemodializy. Materiał i metody. W badaniu z wykorzystaniem metody sondażu diagnostycznego wzięło udział 100 pacjentów. Zastosowano Skalę Akceptacji Choroby autorstwa Felton, Revenson i Hinrichsen do oceny przystosowania się pacjenta do ograniczeń spowodowanych chorobą; Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych autorstwa Endler i Parker stosowaną do badania stylów radzenia sobie ze stresem oraz własny kwestionariusz ankiety, której pytania dotyczyły danych socjodemograficznych i wybranych aspektów przebiegu choroby i terapii. Wyniki. Wskaźnik akceptacji choroby wśród badanych pacjentów hemodializowanych wyniósł 22,76 (SD = 5,33). Wykazano pozytywną zależność między poziomem akceptacji choroby a takimi zmiennymi, jak: płeć męska, wyższy poziom wykształcenia, pozytywna ocena sytuacji ekonomicznej, lepsze samopoczucie między dializami i krótsze ich całkowite trwanie oraz styl radzenia sobie chorych ze stresem skoncentrowany na zadaniu lub unikaniu. Wnioski. W wyniku analizy danych z badania nasuwa się potrzeba zwrócenia uwagi na problem akceptacji choroby i uwzględnienie występowania u pacjentów hemodializowanych czynników, które różnicują w pozytywny lub negatywny sposób stopień akceptacji choroby na wszystkich etapach jej trwania.