Znaczenie profilaktyki w zakażeniu miejsca operowanego - Piotrkowska, Renata; Książek, Janina; Wojciechowska, Elżbieta; Terech, Sylwia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Zakażenie miejsca operowanego jest jednym z najczęstszych powikłań występujących u pacjentów operowanych. Przyczynia się do wzrostu zachorowalności, śmiertelności, zwiększa koszty leczenia oraz znacznie opóźnia powrót chorego do zdrowia. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie procedur w zakresie profilaktyki zakażenia miejsca operowanego. Celem pracy jest ocena wpływu stosowania profilaktyki na zapobieganie zakażeniom miejsca operowanego na przykładzie pacjentów po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego metodą tradycyjną i laparoskopową. Materiał i metody. W pracy zastosowano metodę badania dokumentów medycznych oraz analizy piśmiennictwa z zakresu tematu. Badanie przeprowadzono na podstawie retrospektywnej analizy historii chorób pacjentów, u których wykonano zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego metodą tradycyjną i laparoskopową. Miejscem badań był oddział chirurgii ogólnej jednego z trójmiejskich szpitali. Po uzyskaniu zgody dyrektora szpitala analizie poddano 40 historii chorób pacjentów hospitalizowanych w 2012 roku. Wyniki/Wnioski. Czynnikiem wpływającym na wystąpienie zakażenia miejsca operowanego w badanej grupie pacjentów było usunięcie owłosienia przy użyciu maszynki na żyletki. Niezależnie od metody operacyjnej w badanej grupie pacjentów nie zastosowano procedury zabezpieczenia chorego w jałową koszulę chirurgiczną.