Kontrakt jako alternatywna forma zatrudnienia pielęgniarek w szpitalu - Labuda, Daria; Chorążewicz, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Pracodawcy coraz częściej zatrudniają pielęgniarki do pracy w szpitalu w formie umowy kontraktowej. Każda osoba, która spełnia określone w przepisach prawnych warunki, może prowadzić działalność gospodarczą, a w przypadku pielęgniarek, indywidualną praktykę pielęgniarską (dotyczy to pielęgniarek posiadających aktualne prawo wykonywania zawodu). Pielęgniarka decydująca się na kontrakt musi rozważyć zalety i wady tej formy zatrudnienia. Celem pracy było porównanie dwóch form zatrudnienia pielęgniarek w szpitalach tradycyjnej na umowie o pracę i w formie cywilnoprawnej na kontrakcie. W pracy przeprowadzono analizę piśmiennictwa z zakresu zatrudnienia pielęgniarek w szpitalu w formie umowy kontraktowej oraz analizę wybranych artykułów Kodeksu Pracy, Kodeksu Cywilnego i Ustawy o zawodzie pielęgniarki i położnej. Przeanalizowano umowę kontraktową na przykładzie umowy o udzielenie świadczeń zdrowotnych w szpitalu X. Pielęgniarki zatrudnione w ramach umowy o pracę oraz w ramach kontraktu pełnią taki sam zakres świadczeń zdrowotnych. Prawidłowo sformułowana umowa kontraktowa musi być zgodna z przepisami Kodeksu Cywilnego. Nie można powiedzieć, która forma zatrudnienia pielęgniarek w szpitalu jest najkorzystniejsza.