Udział pielęgniarki szkolnej w opiece nad dzieckiem krzywdzonym w szkole i w rodzinie — studium przypadku - Kram, Mirosława; Pruszak, Emilia; Zreda-Pikies, Aneta; Wróbel- Bania, agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Określenie „dziecko krzywdzone” wynika z przyjętej definicji, która wskazuje na sprawców krzywdzenia. Mogą nim być osoby dorosłe, rówieśnicy, instytucje. Ich działanie, zamierzone bądź niezamierzone zaburza rozwój dziecka, a w skrajnych przypadkach prowadzi do jego śmierci. Cel pracy. Celem pracy było ukazanie zjawiska krzywdzenia dziecka w szkole i w rodzinie oraz udziału pielęgniarki medycyny szkolnej w opiece nad dzieckiem krzywdzonym. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w roku szkolnym 2011/12 wśród uczniów pierwszej klasy gimnazjum. Jako metodę badawczą wykorzystano „studium przypadku”. Z technik badawczych zastosowano: wywiad/rozmowę, obserwację i analizę dokumentów. Narzędziem badawczym była „Karta wywiadu pielęgniarskiego w środowisku nauczania i wychowania”. Wyniki i wnioski. Pielęgniarka szkolna jest jedną z pierwszych osób, która ma możliwość rozpoznawania symptomów krzywdzenia dziecka. Pielęgniarka szkolna aktywnie uczestniczy w interdyscyplinarnej opiece nad dzieckiem krzywdzonym.