Ocena jakości życia i zachowań zdrowotnych pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową w wieku geriatrycznym - Kózka, Maria; Majda, Anna; Kula, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Społeczeństwo w Polsce starzeje się, a występowanie stabilnej choroby wieńcowej wzrasta wraz z wiekiem u obu płci. Brak zachowań zdrowotnych jest jednym z czynników obserwowanego zwiększenia się występowania chorób cywilizacyjnych, a także choroby wieńcowej. W dobie współczesnego rozwoju medycyny i wydłużenia życia ludzi dużego znaczenia nabrało zainteresowanie jakością życia osób starszych. Cel pracy. Ocena jakości życia i zachowań zdrowotnych pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową w wieku geriatrycznym. Materiał i metody. Grupę badanych stanowiło 72 pacjentów ze zdiagnozowaną stabilną chorobą wieńcową. Do badań wykorzystano skalę oceny jakości życia WHOQOL-BREF oraz Inwentarz Zachowań Zdrowotnych opracowany przez Juczyńskiego. Wyniki. Ponad połowa badanych była zadowolona ze swojej jakości życia (51,39%), a tylko jedna piąta ze swojego stanu zdrowia (19,44%). Średnia zachowań zdrowotnych badanych wynosiła 5,58 (SD = 1,74) i była na poziomie przeciętnym. Badania wykazały wysoce istotną (p < 0,01) korelację (r = 0,3944) między ogólną percepcją jakości życia respondentów a ich pozytywnym nastawieniem psychicznym. Wnioski. Badani byli bardziej zadowoleni z jakości życia, niż z jakości zdrowia. Istniały różnice w ocenie poszczególnych dziedzin życia wśród badanych. Najwyżej oceniane były relacje społeczne, natomiast najniżej dziedzina fizyczna. Na jakość życia badanych istotny statystycznie wpływ miało stadium zaawansowania choroby i pozytywne nastawienie psychiczne.