Zakres diagnozy stanu pacjentów z chorobami układu krążenia dla potrzeb opieki pielęgniarskiej. Analiza teoretyczno-empiryczna - Deluga, Alina; Ślusarska, Barbara; Koziej, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Choroby sercowo-naczyniowe są głównym zagrożeniem zdrowia i życia dorosłych Polaków. Udział pielęgniarek w rozpoznawaniu i w rozwiązywaniu problemów opieki tej grupy pacjentów w ramach profilaktyki wtórnej jest istotnym ogniwem profesjonalnej strategii pomocy. Cel. Celem pracy było określenie stanów i problemów opiekuńczych pacjentów z chorobami układu krążenia stanowiących podstawę do postawienia diagnozy pielęgniarskiej. Materiał i metody. Badaniami objęto 120 pacjentów ze schorzeniami układu krążenia zgłaszających się do przychodni POZ. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z autorsko opracowanym kwestionariuszem ankiety. Wyniki. Wśród badanych 51% stanowiły kobiety, a 49% mężczyźni. Według BMI u 47% ankietowanych wystąpiła nadwaga, a 39% osób miało otyłość. Najczęściej występującymi schorzeniami układu krążenia u badanych były: nadciśnienie tętnicze (87%), niewydolność serca (42%) oraz choroba wieńcowa (42%). Respondenci podali, że mierzą ciśnienie tętnicze kilka razy w tygodniu (36%). Prawie 3/4 pacjentów posiadało wiedzę, że czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych można zminimalizować, lecz nie podejmowało aktywnych działań w tym zakresie. Chęć zmiany swojego dotychczasowego stylu życia wyrażało 56% badanych. Wnioski. W grupie pacjentów z chorobami układu krążenia występowała nadwaga i otyłość, która istotnie częściej dotyczyła mężczyzn niż kobiet. Pacjenci deklarowali przeżywanie stresu w miejscu pracy i życiu rodzinnym głównie na poziomie średnim. Najczęstszymi problemami do postawienia diagnozy pielęgniarskiej były: nietolerancja aktywności fizycznej, duszność pochodzenia sercowego, omdlenia z utratą przytomności, bóle w klatce piersiowej.