Percepcja mężczyzn wykonujących zawód pielęgniarza w społeczeństwie - Domagała, Przemysław; Kretowicz, Katarzyna; Żuralska, Regina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Zawód pielęgniarki, szczególnie w Polsce jest mocno sfeminizowany. Przyczyny tej sytuacji należy upatrywać w tradycyjnym postrzeganiu płci, silnie zakorzenionym w naszym kręgu kulturowym. W ostatnich latach obserwuje się wzrastający deficyt pielęgniarek, czego przesłankami są przede wszystkim niskie zarobki, specyfika pracy oraz podtrzymywanie stereotypów. W dążeniach do poprawy tej sytuacji należy uwzględnić promocję profesji pielęgniarskiej wśród obu płci. Cel. Celem niniejszego opracowania było przedstawienie percepcji mężczyzn wykonujących zawód pielęgniarza w społeczeństwie, a także określenie czynników, które mogą na nią wpływać. Materiał i metody. Do osiągnięcia postawionego celu badaniu poddano 200 losowo wybranych respondentów. Badania przeprowadzono w okresie od października do grudnia 2012 roku. Zastosowano metodę analizy piśmiennictwa i metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki ankietowej. Jako narzędzie badawcze zastosowano autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Analiza zgromadzonego materiału pozwoliła na określenie głównych czynników społecznego postrzegania pielęgniarzy. Analiza statystyczna dowiodła, że są nimi płeć oraz wiek. Wykazano, że mężczyźni oraz osoby starsze gorzej postrzegają mężczyzn wykonujących zawód pielęgniarza. Wyniki wskazują, że w opinii respondentów mężczyźni wykonujący zawód pielęgniarza mają szanse na odniesienie sukcesu zawodowego. Większość ankietowanych wskazała, że do zawodu pielęgniarza predysponują indywidualne cechy charakteru. Zdaniem badanych pielęgniarze powinni pracować przede wszystkim na oddziałach psychiatrii, chirurgii oraz intensywnej terapii.