Zachowania zdrowotne studentek pielęgniarstwa - Walentukiewicz, Anna; Łysak, Anna; Wilk, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Problematyka zachowań zdrowotnych w Polsce jest niezwykle aktualna. Koncentruje się ona wokół wszelkiej aktywności różnych grup populacji, ukierunkowanej na cele zdrowotne. Cel. Celem badań była ocena zachowań zdrowotnych studentek pielęgniarstwa — osób o wyższej niż przeciętna świadomości zdrowotnej. Materiał i metody. Analizie poddano dane pochodzące z badania studentek pierwszego roku pielęgniarstwa. Wiek badanych wahał się 18–21 lat (śr. 19,14 ± 0,53). Badania ankietowe przeprowadzono w roku akademickim 2010/2011, stosując sondaż diagnostyczny. Podstawowym narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety składający się z 3 części dotyczących: zachowań żywieniowych, zdrowotnych i poziomu aktywności fizycznej. Ocenę zachowań zdrowotnych przeprowadzono, wykorzystując Inwentarz Zachowań Zdrowotnych (IZZ). Oceny prawidłowości w zakresie masy ciała dokonano na podstawie wartości wskaźnika masy ciała (BMI). Oceny poziomu aktywności fizycznej dokonano, opierając się na Międzynarodowym Kwestionariuszu Aktywności Fizycznej (IPAQ). Wyniki. Ogólny wskaźnik nasilenia zachowań zdrowotnych dla badanej grupy wynosił 73,19 co odpowiada w przeliczeniu na jednostkę standaryzowaną poziomowi 4 stena i interpretowane jest jako wynik niski. Analizując poszczególne kategorie zachowań zdrowotnych, stwierdzono, że najwyżej oceniono pozytywne nastawienie psychiczne, a najsłabiej praktyki zdrowotne. Żadna studentka nie osiągnęła wysokiego poziomu AF. Aktywność fizyczną pozwalającą do zakwalifikowania ich do poziomu wystarczającej AF osiągnęło 42% ogółu badanych. Wnioski. Niski poziom zachowań zdrowotnych wśród studentek kierunku pielęgniarstwo sugeruje konieczność zwrócenia uwagi na tę grupę populacji w dalszych badaniach.