Znaczenie wybranych kwestionariuszy w ocenie jakości życia pacjentów z chorobą refluksową przełyku - Bąk, Elzbieta; Wojtuń, Stanisław; Gil, Jerzy; Dyrla, Przemysław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
W celu szczegółowej oceny jakości życia chorych ze schorzeniem przewlekłym, jakim jest choroba refluksowa przełyku, konstruowane są kwestionariusze. Pomagają one w zaplanowaniu opieki nad przewlekle chorym, aby zapewnić mu optymalny stopień aktywności życiowej. Choroba refluksowa przełyku może przyczynić się w znacznym stopniu do utrudnienia normalnego funkcjonowania chorego. Prowadzi do niepełnosprawności chorego, powodując upośledzenie biopsychospołecznych funkcji pacjenta. W bazie danych PubMed wyszukano artykuły opublikowane według następujących słów kluczowych: jakość życia, choroba refluksowa przełyku, kwestionariusze oceny jakości życia, i analogicznie w języku angielskim. Artykuł jest próbą charakterystyki powszechnie używanych kwestionariuszy do oceny jakości życia pacjentów z chorobą refluksową przełyku. Pozwala lepiej zrozumieć, jaką rolę odgrywa dany kwestionariusz i w jakich sytuacjach najlepiej go zastosować, aby poprawnie ocenić poziom jakości życia chorego. Właściwie dobrane narzędzie, pomaga całościowo spojrzeć na pacjenta z przewlekłą chorobą refluksową przełyku. Pozwala lepiej zrozumieć wpływ choroby na codzienne funkcjonowanie pacjenta oraz gdy jest to konieczne, wprowadzić modyfikację rodzaju leczenia, odpowiednio do zaistniałej potrzeby.