Wsparcie społeczne kobiet z nowotworem gruczołu piersiowego - Glińska, Jolanta; Krzemińska, Barbara; Lewandowska, Małgorzata; Dziki, Adam; Dziki, Łukasz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Problematyka związana z nowotworem gruczołu piersiowego zajmuje obecnie czołowe miejsce, co wynika z alarmujących danych, według których rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet. Dlatego też w opiece nad pacjentami cierpiącymi na nowotwory coraz więcej miejsca poświęca się problematyce wsparcia udzielanego przez różnorodne grupy społeczne. Cel pracy. Celem pracy była analiza oceny poziomu oczekiwanego i otrzymanego wsparcia społecznego wśród kobiet z nowotworem gruczołu piersiowego. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w 2012 roku wśród 100 pacjentek chorujących na raka gruczołu piersiowego. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety, który dotyczył poszczególnych rodzajów wsparcia społecznego. Uzyskane dane analizowano przy użyciu testu Fishera oraz chi2 Pearsona. Wyniki. Analiza uzyskanych danych wskazuje, że najbardziej oczekiwanymi rodzajami wsparcia dla kobiet było wsparcie informacyjne (91%) i emocjonalne (66%). Głównym źródłem wsparcia emocjonalnego jest rodzina, informacyjnego — lekarz, a instrumentalnego — pielęgniarka. Zapotrzebowanie na wsparcie emocjonalne wzrasta wraz z kolejnymi etapami choroby i zmniejsza się wraz ze wzrostem poziomu wykształcenia (p < 0,05). Wnioski. Zapotrzebowanie na wsparcie informacyjne, instrumentalne i dowartościowujące nie zależy od etapu choroby, poziomu wykształcenia, wieku oraz stanu rodzinnego. Wsparcie oczekiwane przewyższa wsparcie dostarczone. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 27–34