Wiedza pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w Białymstoku na temat antybiotyków stosowanych w chorobach układu oddechowego - Kraśnicka, Jolanta; Chlabicz, Sławomir; Doroszkiewicz, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Niedostateczna wiedza pacjentów na temat celowości stosowania antybiotyków może sprzyjać zjawisku ich nadużywania bądź niewłaściwego stosowania. Cel. Celem pracy było poznanie wiedzy pacjentów lekarza rodzinnego w Białymstoku na temat stosowania antybiotyków w leczeniu zakażeń układu oddechowego. Materiał i metody. Anonimowymi badaniami objęto 200 osób będących pacjentami lekarza rodzinnego w Białymstoku w okresie lipiec–sierpień 2005 roku. W badaniach wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczyły wiedzy pacjentów na temat antybiotyków, skali ich stosowania, zjawiska noncompliance oraz źródeł wiedzy na temat antybiotyków. Wyniki: Niemal wszyscy ankietowani (99%) przynajmniej jeden raz w życiu przyjmowali antybiotyk. Stwierdzono, że tylko 25,5% badanych wiedziało, że antybiotyki są lekami stosowanymi w chorobach wywołanych przez bakterie. Spośród ankietowanych pacjentów 32,5% przyznało, że zapomniało przyjąć kolejnej dawki antybiotyku, natomiast 38% ankietowanych respondentów nie wykupiło antybiotyku ze względu na cenę. Głównym źródłem wiedzy pacjentów jest lekarz (90,5%). Wnioski. Wiedza pacjentów lekarza rodzinnego w Białymstoku na temat antybiotyków i naturalnego przebiegu infekcji wirusowej jest niska. Nieprzestrzeganie zaleceń lekarskich przez pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w Białymstoku podczas antybiotykoterapii jest zjawiskiem dość częstym. Głównym źródłem wiedzy pacjentów na temat działania antybiotyków jest lekarz. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 35–41