Poczucie koherencji, akceptacja choroby a funkcjonowanie w chorobie przewlekłej osób chorych na chorobę nerek i chorych na cukrzycę - Marzec, Alicja; Walasek, Lech; Andruszkiewicz, Anna; Banaszkiewicz, Mariola (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. We współczesnym, holistycznym modelu opieki medycznej ważny jest subiektywny wymiar choroby. W pracy z przewlekle chorym pacjentem należy identyfikować czynniki, na których można oprzeć współpracę, aby go zachęcić do podejmowania działań na rzecz zachowania jakości życia. Cel. Celem badań było ustalenie związku między poczuciem koherencji (SOC, sence of coherence ), akceptacją choroby (AIS, acceptance of the illness ) a funkcjonowaniem w chorobie osób przewlekłe chorych na chorobę nerek i chorych na cukrzycową chorobę nerek (w dawnej terminologii nefropatia cukrzycowa) w stadium niewydolności, leczonych hemodializą. Materiał i metody. Badaniami objęto 4 grupy chorych różniących się zaawansowaniem choroby i metodami terapii: 1) chorych na przewlekłą chorobę nerek w stadium wydolności, leczonych farmakologicznie (PChN), 2) chorych na przewlekłą chorobę nerek w stadium V (krańcowym) niewydolności, leczonych hemodializą (PChN-HD), 3) chorych na cukrzycę (C), 4) chorych na cukrzycę i cukrzycową chorobę nerek w stadium V niewydolności, poddawanych złożonemu leczeniu z powodu cukrzycy i leczeniu hemodializą (C-HD). Zastosowano następujące narzędzia badawcze: Kwestionariusz Orientacji Życiowej (SOC-29; autorstwa Antonovskyego), Skalę Akceptacji Choroby (AIS; autorstwa Feltona i wsp.), ankietę do oceny ograniczeń funkcjonowania w chorobie (opracowanie własne). Wyniki. Badani chorzy wykazywali SOC na poziomie średnim (M = 130,54). Poziom akceptacji choroby AIS badanych osób wynosił (M = 22,10); to wynik średni i świadczy o braku pełnej akceptacji choroby. Ograniczenia funkcjonowania chorych zaznaczyły się w sferach: aktywność fizyczna codzienna i kontakty towarzyskie/rodzinne. Wnioski. Chorzy hemodializowani wykazują średnie poziomy poczucia koherencji SOC, obniżoną akceptację choroby AIS, przy wyrażonych ograniczeniach w funkcjonowaniu, co można wiązać z negatywnym wpływem choroby i prowadzonym leczeniem hemodializą. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 52–61