Analiza wybranych problemów zdrowotnych pacjentów w podeszłym wieku - Mziray, Marzanna; Żuralska, Regina; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Domagała, Przemysław; Kosińska, Teresa; Postrożny, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Fizjologiczne starzenie organizmu manifestuje się zmianami jakościowymi i ilościowymi zachodzącymi we wszystkich narządach i układach. W kolejnych przedziałach wiekowych maleje sprawność mechanizmów regulacyjnych i adaptacyjnych do zmiennych warunków środowiska, obniża się odporność ustroju na działanie szkodliwych czynników bakteryjnych, wirusowych i stresów psychicznych, pojawiają się choroby. Zaburzenia te nasilają się pod wpływem złego stylu życia, w tym niedostatecznej aktywności fizycznej. Cel pracy. Celem prezentowanej pracy było zdiagnozowanie problemów zdrowotnych osób w podeszłym wieku podczas standardowych wizyt domowych w ramach opieki środowiskowej oraz poznanie czynników mających wpływ na ich występowanie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 104 osób w wieku powyżej 60 lat korzystających z usług medycznych NZOZ Przychodni w Gdańsku Brzeźnie. W badaniu wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego opartą na technice ankietowej z użyciem kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji. Wyniki. Stan zdrowia seniorów zależy od wieku — im starsza osoba tym niżej ocenia swoje samopoczucie. Do najczęstszych chorób osób w podeszłym wieku należą choroby reumatyczne, choroby narządu ruchu oraz nadciśnienie tętnicze. Ponad 66% seniorów biernie spędza czas wolny. Wnioski. Profilaktyka zdrowotna zajmuje ważne miejsce w życiu seniorów a informacje uzyskane od lekarzy oraz pielęgniarek środowiskowych mają istotny wpływ na podejmowanie zachowań prozdrowotne przez badanych. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 62–67