Style radzenia sobie ze stresem kobiet w okresie okołomenopauzalnym z uwzględnieniem intensywności objawów wypadowych - Wieder-Huszla, Sylwia; Grześkowiak, Henryka; Jurczak, Anna; Pilch, Dorota; Stanisławska, Marzanna; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Augustyniuk, Katarzyna; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Menopauza wiąże się z nieuchronnymi zmianami na płaszczyźnie fizjologicznej, fizycznej, psychicznej, społecznej i kulturowej. Liczne powikłania dotyczą między innymi układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, układu moczowo-płciowego oraz sfery psychoemocjonalnej. Cel. Celem pracy była ocena stylów radzenia sobie ze stresem kobiet z uwzględnieniem intensywności objawów menopauzalnych. Materiał i metody. Badaniem objęto 305 kobiet w wieku 45–55 lat w okresie okołomenopauzalnym. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, z użyciem autorskiego kwestionariusza ankiety oraz standaryzowanych narzędzi badawczych: skala Blatta-Kuppermana, Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych, Inwentarz depresji Becka. Wyniki. Zdecydowana większość kobiet, tj. 68,20%, nie odczuwała dolegliwości związanych z okresem menopauzy, u 13,44% objawy występowały w lekkiej formie, wśród 6,89% objawy miały średnie nasilenie, natomiast u 11,48% nasilenie objawów wypadowych było ciężkie. U 70% respondentek nie stwierdzono objawów depresyjności. U 17% badanych stwierdzono łagodne nasilenie depresyjności. Umiarkowane nasilenie depresyjności wystąpiło u 8%, a u 5% wykazano depresyjność o głębokim nasileniu. Styl radzenia sobie ze stresem skoncentrowany na zadaniu dominował u 23,61% badanych, podczas gdy styl skoncentrowany na emocjach tylko u 17,70%. Styl skoncentrowany na unikaniu dominował u 24,26% respondentów. Wnioski. 1. Występowanie nasilonych objawów wypadowych menopauzy łączy się ze wzrostem depresyjności u kobiet. Może to być cenna informacja dla lekarzy pierwszego kontaktu oraz ginekologów do podjęcia działań zapobiegających wystąpieniu pełnych klinicznych objawów depresji. 2. Większość kobiet wykazuje konstruktywną postawę wobec stresu, skupiając się na zadaniu poprzez podejmowanie efektywnych działań. Niestety często stosowanym sposobem jest unikanie stresu poprzez wystrzeganie się przeżywania i myślenia o nim. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 82–90