Chemiczna struktura i zanieczyszczenia kaniul jako źródło reakcji alergicznych - Czernych, Radosław; Gałęzowska, Grażyna; Opalińska, Aleksandra; Bagniewski, Paweł; Wolska, Lidia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Kaniulacja jest jednym z najczęściej przeprowadzanych zabiegów medycznych we współczesnym lecznictwie. Zabieg ten najczęściej wykonywany jest przez personel pielęgniarski. Kaniulacja wiąże się z wprowadzeniem do układu krwionośnego ciała obcego, którym jest obwodowa kaniula dożylna. Niewielka jest jednak świadomość, że kaniulacja może wiążąc się z późniejszymi powikłaniami, spowodowanymi przez zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni materiałów lub przez same materiały, z których wykonane są kaniule. Najczęściej obserwowane są odczyny alergiczne w postaci rumienia lub pokrzywki. Niemniej jednak, udokumentowano również przypadki wstrząsów anafilaktycznych, których bezpośrednią przyczyną były zabiegi kaniulacji. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 91–98