Wybrane czynniki warunkujące motywację wyboru studiów pielęgniarskich - Dziubak, Małgorzata; Motyka, Marek (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Zasadniczą motywacją wyboru zawodu pielęgniarki powinna być motywacja prospołeczna. Wydaje się, że empatia, podobnie jak poczucie koherencji, to czynniki mogące pozytywnie oddziaływać na efektywne funkcjonowanie zawodowe pielęgniarek i motywację do wykonywania tego zawodu. Cel pracy. Celem badań podjętych w ramach niniejszej pracy była ocena zależności pomiędzy empatią i poczuciem koherencji a motywacją wyboru studiów pielęgniarskich. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 92 studentów pierwszego roku studiów pielęgniarskich pierwszego stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie. W przeprowadzonych badaniach posłużono się metodą sondażu diagnostycznego. Narzędziami badawczymi były: Indeks Reaktywności Interpersonalnej (IRI) autorstwa M.H. Davisa, Kwestionariusz Orientacji Życiowej (SOC 13) i Skala Motywacji Wyboru Zawodu własnego autorstwa. Wyniki. Stwierdzono istotną statystycznie, dodatnią korelację pomiędzy takimi składnikami empatii, jak empatyczna troska i przyjmowanie cudzej perspektywy oraz poczuciem koherencji w aspekcie globalnym i cząstkowym a poziomem egzocentrycznych motywów wyboru studiów pielęgniarskich. Wnioski. Empatia i poczucie koherencji stanowią ważne czynniki wpływające na prospołeczny charakter motywacji wyboru zawodu pielęgniarki. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 136–141