Stomia jako czynnik determinujący jakość życia chorych leczonych z powodu raka jelita grubego - Stępień, Renata; Wiraszka, Grażyna; Wrońska, Irena; Nowak-Starz, Grażyna; Nemcova, Jana; Zdziebło, Kazimiera; Ratowska, Lidia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Rak jelita grubego to najczęstszy nowotwór złośliwy przewodu pokarmowego, jest poważnym i narastającym problemem zdrowotnym nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w 2011 roku w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach oraz SP ZOZ w Bochni, włączając do badań ogółem 90 pacjentów. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz QOL-CR29. Wyniki i wnioski. Wraz z upływem czasu od zdiagnozowania choroby większość objawów ulega nasileniu. Pogarsza się ogólna jakość życia (p = 0,0065), występuje obniżona sprawność fizyczna (p = 0,0029). Pacjenci starsi osiągają gorsze wyniki w funkcjonowaniu poznawczym (p = 0,0027). Kobiety gorzej funkcjonują społecznie niż mężczyźni (p = 0,0632). Osoby posiadające stomię mają istotnie niższy poziom wydolności w wymiarze fizycznym. Czynnikiem istotnie modelującym możliwości funkcjonalne chorych jest ból. Możliwości funkcjonalne chorych z rakiem jelita grubego w istotny sposób były uzależnione od wybranych zmiennych społeczno-demograficznych, takich jak: wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny, dzietność, a także faktu posiadania stomii jelitowej oraz poziomu odczuwanego bólu. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 190–195