Zakażenia przenoszone drogą krwi — problem współczesnego krwiodawstwa - Kudłacik, Beata; Fraś, Małgorzta; Kajor, Irena; Ryś, Bogusława; Ilczak, Tomasz; Ćwiertnia, Michał; Białka, Szymon (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Leczenie krwią znane jest ludzkości od starożytności, chociaż zastosowanie tej metody we względnie bezpieczny sposób jest możliwe dopiero od kilkudziesięciu lat dzięki biologii molekularnej. Poprzez transfuzję krwi można uratować wiele ludzkich istnień, w przypadku kiedy byłoby to niemożliwe do osiągnięcia innymi metodami. Dodatkowo dzięki wytworzonym z krwi preparatom można leczyć szerokie spektrum schorzeń układu krwionośnego. Do dnia dzisiejszego nie udało się sztucznie wytworzyć krwi ani jej składników. Z tego powodu każda kropla krwi jest na wagę złota, a propagowanie honorowego krwiodawstwa jest niezwykle ważne. Celem pracy była analiza dostępnych publikacji w celu utworzenia koherentnego źródła informacji o problematyce bezpiecznego przetaczania krwi. Mimo rozwoju i innowacji technicznych w dziedzinie biologii nadal nie udało się rozwiązać wszystkich problemów związanych z bezpieczeństwem krwi. Stosowane metody i procedury pozwalają na ciągłą minimalizację ryzyka związanego z przechowywaniem, przetwarzaniem, dystrybucją oraz transfuzją krwi i jej składników. W krajach wysokorozwiniętych szansa na przeniesienie zakażenia poprzez przetoczenie krwi jest marginalna. Niestety w krajach niskorozwiniętych ze względów ekonomicznych wiele podstawowych testów nie jest wykonywanych, stąd ryzyko związane z transfuzjami jest proporcjonalne. Czynników zakaźnych będzie przybywać w związku z mutacjami wirusów i bakterii, które wytwarzają oporność na obecnie stosowane środki odkażające i lecznicze. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 228–233