Spożycie alkoholu wśród studentów pierwszego roku rzeszowskich uczelni wyższych - Binkowska-Bury, Monika; Więch, Paweł; Sałacińska, Izabela; Januszewicz, Paweł (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Problematyka sukcesywnego spożywania napojów alkoholowych wśród ludzi młodych jest predyktorem ryzykownych zachowań związanych ze zdrowiem. Alkoholizm, przestępstwa kryminalne, urazowość, zagrożenia w okresie ciąży, wzrost ryzyka chorób nowotworowych, schorzenia wątroby — to nieliczne z pośród konsekwencji wynikających z nadmiernego spożycia napojów alkoholowych, mające podłoże zarówno w okresie dorastania, jak i wczesnej dorosłości. Cel. Celem pracy była ocena poziomu spożycia alkoholu wśród studentów I roku rzeszowskich uczelni wyższych. Materiał i metody. W okresie od października do grudnia 2009 roku przebadano 924 studentów I roku studiów stacjonarnych Uniwersytetu Rzeszowskiego i Politechniki Rzeszowskiej. Dokonano podziału w zależności od kierunku studiów: medyczny (38,2%), ścisły (30,9%) oraz humanistyczny (30,9%). Dobór próby badawczej był celowy. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Większość studentów (95,2%) przynajmniej raz w życiu spożywała napój alkoholowy (96,8% kierunek ścisły, 95,5% kierunek medyczny, 92,9% kierunek humanistyczny). Osoby deklarujące picie alkoholu, najczęściej spożywały go raz w miesiącu (30,3%) lub raz tygodniu (27,8%). Prawie co trzeci student jednorazowo spożywał 1–2 porcje (31,2%) alkoholu. Spożycie tygodniowe wśród badanych studentów najczęściej dotyczyło 1–2 porcji (40,6%) lub 10 i więcej porcji (14,9%). Głównym powodem picia alkoholu u co drugiego studenta było świętowanie sukcesu (49,0%). Wykazano statystycznie istotną zależność pomiędzy częstością spożywania alkoholu a kierunkiem studiów (p = 0,0001).