Wsparcie społeczne a satysfakcja z życia osób z chorobą niedokrwienną serca - Glińska, Jolanta; Cezak, Elżbieta; Lewandowska, Małgorzta; Brosowska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Choroba niedokrwienna serca jest jedną z kluczowych przyczyn obniżenia jakości życia oraz przedwczesnej umieralności. Jest postrzegana jako stan zaburzający równowagę pomiędzy jednostką a otoczeniem, co skłania osoby chore do poszukiwania wsparcia społecznego. Cel. Celem pracy była ocena poziomu wsparcia społecznego u pacjentów z chorobą wieńcową oraz analiza zależności pomiędzy otrzymanym wsparciem społecznym a poziomem satysfakcji z życia. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 100 osób w 2012 roku na Oddziale Kardiologicznym w Zgierzu. Do oceny wsparcia społecznego użyto Skali Wsparcia Społecznego. Natomiast do pomiaru zadowolenia z życia wykorzystano Skalę Satysfakcji z Życia. Wyniki. Ogólna analiza danych ukazuje, ż dominująca grupa badanych (72%) uzyskała powyżej 199 punktów, co świadczy o wysokim poziomie wsparcia społecznego. Według Skali Satysfakcji z Życia największą grupę (38%) stanowiły osoby z przeciętnym zadowoleniem z życia (5–6 stenów). Wnioski. Blisko trzy czwarte pacjentów z chorobą niedokrwienną serca mogło liczyć na wysoki poziom wsparcia społecznego. Występuje niewielka, ale dodatnia korelacja pomiędzy wsparciem społecznym a satysfakcją z życia.