Zachowania zdrowotne dotyczące diety zależne od wyznania religijnego na przykładzie wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, islamu oraz judaizmu - Jaksz-Recmanik, Ewelina; Puzoń, Irena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Według Cockerhama zachowania zdrowotne są to „wzory świadomych zachowań związanych ze zdrowiem, będący efektem wyborów dokonywanych przez ludzi na podstawie dostępnych, determinowanych ich sytuacją życiową alternatyw”. Jednym z elementów zachowań zdrowotnych jest dieta. Jest ona ważnym elementem stylu życia każdego człowieka i determinowana nie tylko stanem zdrowia, upodobaniami kulinarnymi, ale również w dużej mierze religią. Wyznawcy poszczególnych religii zwracają szczególną uwagę na to co jedzą. Dlatego, ważnym jest aby personel medyczny znał zasady dotyczące zarówno diety, jak i pozostałych elementów stylu życia, aby unikać niezrozumienia odmiennych zachowań oraz wprowadzić zmiany w opiece nad pacjentami różnych wyznań poprzez jej optymalizację