Stan odżywienia pacjentów z ropniakiem jamy opłucnej - Książek, Janina; Wernerowska, Justyna; Chwirot, Piotr (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Leczenie ropniaka opłucnej jest jednym z najtrudniejszych wyzwań torakochirurgii ze względu na częste powikłanie różnych jednostek chorobowych, długi czas hospitalizacji i wysokie koszty. Cel. Celem pracy była analiza stanu odżywienia pacjentów z ropniakiem jamy opłucnej, którzy w trakcie prowadzonych badań przebywali na Oddziale Chirurgii Klatki Piersiowej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Materiał i metody. Badaniem objęto 50 osób leczonych w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej UCK. Zastosowane metody to sondaż diagnostyczny, analiza piśmiennictwa, dokumentacji medycznej i metody statystyczne. Zgoda Komisji Bioetycznej NKBBN/82/2013. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety, oraz Subiektywna Globalna Ocena stanu odżywienia (SGA). Analizę danych przeprowadzono z wykorzystaniem pakietu statystycznego Statistica® 10. Do weryfikacji hipotez wykorzystano test ANOVA wieloczynnikowy. Wyniki i wnioski. Na podstawie subiektywnej oceny liczby i nasilenia wymienionych objawów SGA u 4 chorych stwierdzono wyniszczenie organizmu, a u 1 duże ryzyko niedożywienia. Ocena deklarowanego zapotrzebowania na składniki odżywcze wykazała, że 10% wszystkich pacjentów określiło swoje zapotrzebowanie jako duże. Analiza stanu odżywienia pacjentów z ropniakiem jamy opłucnej wymaga interdyscyplinarnych rozwiązań i pogłębionej analizy psychologicznej.